20_vierdaagse(2).png

Archief

Bevrijdingsfeest 2015

   

5 mei - Feest van 70 jaar Vrede Vrijheid en Vriendschap 

901 NL vlagBijzonder was de viering van de bevrijding. Voor de invulling van het Milsbeekse deel hiervan leverde de Stichting Cultuurbehoud een belangrijke bijdrage. Onder de vrolijke klanken van Samba Bahia kwam het bevrijdingsvuur rond de middag vanuit Wageningen aan bij de Diepen. Het vuur was hardlopend opgehaald door de Gennepse atletiekvereniging Vitesse. Tomatensoep was er, net zoals bij de bevrijding in 1945. Wethouder Jan Welles ontving de lopers en memoreerde het thema "vrede, vrijheid en vriendschap". Onder het afspelen van de Volksliederen werden de vlaggen van Nederland en Duitsland gehesen. Martien Holthuysen van de stichting Cultuurbehoud gaf uitleg over de tijdcapsule die in 2000 was begraven. Het opgraven van de capsule gebeurde dit jaar voor het eerst, maar zal voortaan elke 10 jaar op 5 mei worden herhaald. Berichten uit 2000 werden er uit gehaald en een deel werd voorgelezen.
Zo droeg Theo Holthuysen zijn eigen bijdrage uit 2000 voor.

De lopers met het bevrijdingsvuur en capsule vertrokken even na 13:00 uur voor de rondreis langs de kernen van de gemeente Gennep. De eerste stop was op het Schuttersplein in Milsbeek waar in een korte plechtigheid, met toespraakjes van wethouder Welles en Pastoor Schols, de bijdragen van een aantal Milsbeekse organisaties aan de capsule werden toevertrouwd. Ook hier werd een deel van de bijdragen voorgelezen. SL!M en de stichting Cultuurbehoud hadden tenslotte een verrassing voor Milsbeek.
De nieuw gemaakte Milsbeekvlag werd onthuld en gehesen. Martien Holthuysen gaf uitleg bij de vlag. Cees van de Veen, de ontwerper van de vlag, werd door Ronald Starrenburg, de voorzitter van SL!M, bedankt voor het ontwerp. Tot eind mei is de Milsbeekvlag te zien op het Schuttersplein. SL!M heeft 4 vlaggen beschikbaar die bij evenementen in Milsbeek kunnen worden gebruikt. De vlaggen zijn aan te vragen via deze website of bij Herm ten Haaf. 


Programma De Diepen
12:15 welkom gasten en lopers (Martien Holthuysen, Stichting Cultuurbehoud Milsbeek)
12:35 welkom uitleg tijdcapsule
12:40 "70 jaar bevrijding, vrede'' (Wethouder Jan Welles)
12:55 Uitgraven capsule en briefjes er uit halen en voorlezen gedachten 2000
13:15 Vertrek naar Schuttersplein met hardlopers en schoolkinderen


Programma Schuttersplein
13:30 Welkom (Ronald Starrenburg, Stichting Samen Leven in Milsbeek - SL!M)
13:35 Ontsteken bevrijdingsvuur
13:40 2 verhalen uit verleden - Gedicht - enkele verhalen van nu
14:05 Verrassing
14:15 Vertrek vuur en tijdcapsule voor een rondje langs alle kernen van de gemeente.


14:15 uur Voortzetting met een rondje langs alle kernen van de gemeente.
14:45 uur Kerkplein in ‘t Ven
15:30 uur Raadhuisplein Ottersum
16:45 uur Hoofdstraat Heijen
17:50 uur Markt in Gennep

Kinderen, jongeren en volwassen zijn van harte welkom om met het vuur mee te lopen. Iedereen kan tijdens de stops wensen en overwegingen in de capsule doen, zodat toekomstige generaties kunnen ervaren hoe over een aantal zaken in 2015 gedacht werd.

Vanaf de Markt gaat het vuur samen met alle aanwezigen richting Pica Mare waar in de tuin (bij slecht weer binnen) vanaf 19:00 uur het grote en gratis vrijheidsconcert plaatsvindt.
Na het concert organiseert 4Events een groots en eveneens gratis vrijheidsfeest.


Voor meer informatie over de tijdcapsule klik hier.