Sint-Jansberg is een bijzonder fraai natuurgebied.
Maar er liggen hier ook sporen uit een ver en minder ver verleden.
De Romeinse villa en de watermolen 'Bovenste Plasmolen' getuigen van eeuwenoude cultuurhistorie.
Het voormalig Landgoed Sint Jansberg is dan wel iets minder oud, maar de restanten van de 'villa' en de daarbij behorende drie vijvers zijn evenzeer van bijzondere natuur- en cultuurhistorische waarde. (klik op Landgoed voor meer informatie)
Eind 2013 heeft een grondige opknapbeurt plaats gevonden voor een herstel van natuur en cultuur in de vallei van de drie vijvers. De vijvers herbergen namelijk een grote potentie aan natuurwaarden, maar door de vervallen staat en het achterstallig onderhoud is verdere ontwikkeling daarvan niet mogelijk (door bladval was een dikke laag blad-slib in de vijvers ontstaan en lagen er bomen en takken in de vijvers) . Een bijkomend argument voor de herstelwerkzaamheden is het streven van Natuurmonumenten dat de vijvers weer herkenbaar en beleefbaar worden voor de vele recreanten die het gebied bezoeken.
klik op de afbeelding voor een vergroting
over de vijvers hangende beuken en Amerikaanse eiken zijn rondom de vijvers verwijderd om meer lichtval te creƫren. De damwanden tussen de drie vijvers werden met nieuwe duikers hersteld en alle drie vijvers zich weer met kwelwater gevuld tot het oorspronkelijk niveau. De wandelroutes zijn in de oude staat teruggebracht, maar een oplossing voor het beter passeerbaar maken van enkele bijzonder sompige wegdelen is nog wel gewenst.
Voor nog wat meer impressies van de herstelde situatie klik hier